Himokselle lumivarma hiihtolatu – pituutta 3,4 kilometriä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Himokselle rakennetaan lumivarma latu, mikä kulkee Keski-Himokselta Pohjois-Himokseen. Latu on hiihdettävissä edestakaisin ja ladun mitta yhteen suuntaan on 1,7 kilometriä. Ladun leveys on 8-10 metriä.

Lumivarmaladun viereen rakentuu lumensäilömispaikka, johon keskitalvella tykitetään lumi ja säilötään kesän ajaksi purun alle. Lumi levitetään syksyllä hiihtäjien käyttöön, jolloin hiihtokausi voidaan aloittaa ennen varsinaista luonnonlunta.

Hiihtokausi on tavoitteena aloittaa Himoksella loka-marraskuussa. Keski-Suomessa hiihtokausi avautuu normaalisti luonnonlumella joulu-tammikuussa, mutta säilölumen ansiosta hiihtokautta voidaan pidentää alkutalvesta 1-2 kuukautta.

Lumivarmaladun viereen rakentuu vesi- ja ilmaputkisto, jolla varmistetaan lumen tekeminen ladulle, jos säilölunta ei voida varastoida. Vesi- ja ilmaputkiston avulla voidaan paikata pakkaskelillä latua. Putkistoon liitetään lumitykit, joita on helppo siirrellä ladun eri kohtiin. Tämän avulla Himoksen Lumivarmaladulta ei lumi lopu kesken hiihtokauden.

Lumivarmaladun rakentamisen kokonaiskustannus on 741.500 euroa, josta ELY-keskuksen tukea on 70 prosenttia. Ladun rakentaminen aloitetaan kesällä 2021. Latu palvelee paikallisia hiihtäjiä ja Himoksen hiihtomatkailijoita.