Pohjanmaan hurmuri huijasi 37 naiselta yhteensä 1,5 miljoonaa euroa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kerroimme kesällä modernista Auervaarasta, joka jäi kiinni Pohjanmaalla. Pohjanmaan poliisin talousrikosyksikkö vangitsi tällöin 1960-luvulla syntyneen miehen epäiltynä laajaan petossarjaan. Esitutkinta on nyt valmis ja asiakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan.

Rikoksista epäillyn henkilön epäillään yli kymmenen vuoden ajan erehdyttämistarkoituksessa huijanneen eri puolilta Suomea kotoisin olevia naisia. Naisia on yhteensä 37. Lisäksi yhtenä epäillyn petoksen kohteena on ollut myös yritys, jolta epäilty on vuokrannut käyttöönsä henkilöauton jättäen maksamatta suuren osan vuokrasta.

Esitutkinnassa selvisi, että epäiltyjen rakkauspetosten kohteena on ollut yleensä iäkkäitä naisia, joista vanhin on syntynyt 1930-luvulla. Hän on huijannut naisilta rahaa muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Esitutkinnan perusteella hän on saanut naisilta huijattua yhteensä 1.597.000 euroa.

Hän on palauttanut naisille summasta noin 160.000 euroa. Hän on iskenyt naisia esimerkiksi tanssipaikoilta ja risteilyiltä. Hän on lupaillut ummet ja lammet sekä puhunut yhteen muutosta naisten kanssa. Sen jälkeen hän on pyytänyt naisilta rahaa erilaisiin syihin vedoten. Naiset ovat luulleet saavansa rahat takaisin. Naisten luottamus on petetty ja huijatuksi tuleminen on ollut raskasta.

Huijari on pyörittänyt samanaikaisesti useita naisia. Syyteharkintaan etenee kokonaisuudesta 23 juttua, joiden tutkintanimikkeinä on pääasiassa törkeä petos. Osa rikoksista on vanhentunut ja joissakin tapauksissa huijatut varat on maksettu takaisin tai ne ovat olleet juttukokonaisuuteen nähden pieniä.

Rakkauspetoksissa on yleistä, että huijari on taitava puhumaan ja valehtelemaan. Kyseessä ei ole historian ensimmäinen petoksia romanssien varjolla tehtaillut henkilö. Yksi tunnetuimmista lienee lehti-ilmoituksilla uhreja 30–40-luvuilla petkuttanut Ruben Oskar Auervaara.