Hurja ennätys Etelä-Koreassa: Keinoauringon reaktorissa 100 miljoonan asteen lämpötila

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Etelä-Koreassa sijaitsee KSTAR-fuusioreaktori, jota on kuvailtu keinotekoiseksi auringoksi. Nyt reaktorissa on ylläpidetty hurjiin lukemiin kohonnutta lämpötilaa kerrallaan ennätyksellisen pitkän ajan verran.

KSTAR-reaktorilla onnistuttiin 24. marraskuuta pitämään yllä jopa 100 miljoonan asteen lämpöistä plasmaa hallitusti 20 sekunnin ajan. Aika ei ehkä kuulosta pitkältä, mutta yksikään aikaisempi fuusioreaktori ei ole kyennyt pitätään yllä samanlaisiin lukemiin lämpötilaltaan noussutta plasmaa yli 10 sekuntia.

Tutkijoiden tavoitteena on Phys.org-sivuston mukaan saada KSTAR pitämään yllä äärimmäistä lämpötilaa viiden minuutin ajan vuoteen 2025 mennessä. Sen onnistuminen saattaisi olla merkittävä askel kohti toimivien fuusioreaktorien rakentamista. Fuusioenergian kehitys voisi puolestaan johtaa uusiutumattomien energiamuotojen käytön merkittävään vähentämiseen.