NASA havaitsi Jupiterin kuusta tulevan radiosignaalin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASAn Jupiteria-kiertävä Juno-luotain on tehnyt yllättävän löydön. Luotaimen kerrotaan havainneen Jupiterin suurimmasta kuusta, Ganymedesistä peräisin olevan FM-signaalin. Signaali kesti viisi sekuntia.

NASAn edustaja Patrick Wiggins ilmoitti nopeasti, ettei kyseessä ole avaruusolentojen lähettämä signaali. Sen sijaan kyse on todennäköisesti luonnollisesta ilmiöstä. Singaalin uskotaan aiheutuneen Jupiterin magneettikentässä pyörivistä eletkroneista.

Tutkijat ovat New York Post -lehden mukaan tienneet Jupiterin radioaalloista jo vuosikymmenten ajan, mutta kyseessä oli ensimmäinen kerta kun niitä on havaittu kantautuvan Ganymedesistä. Vuonna 2011 matkaan lähetetyn Juno-luotaimen tehtävänä on ollut valottaa Jupiterin historiaa ja sen mysteerejä. Juno-avaruusohjelma jatkuu heinäkuuhun 2021 saakka, jolloin luotain lopulta tuhotaan ohjaamalla se Jupiterin ilmakehään.