Maailman vanhin tunnettu luolataideteos löydettiin – ikää ainakin 45 000 vuotta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihminen on ilmaissut itseään maalaamisen keinoin kauemmin, kuin moni todennäköisesti tulisi kuvitelleeksikaan. Nyt Indonesiasta on löydetty luolamaalaus, joka on tiettävästi yksi maailman vanhimmista laatuaan.

Arkeologien Sulaweden saarella sijaitsevasta Leang Tedngnge-luolasta löytämän, sikaa esittävän luolamaalauksen arvioidaan olevan vähintään 45 500 vuotta vanha. Kyseessä on CNN-uutissivuston mukaan maailman vanhin koskaan löydetty esittävä maalaus. Myös aikaisempi maailman vanhimman esittävän luolamaalauksen tittelin saanut, 43 900 vuotta vanha maalaus löydettiin Sulawesistä vuonna 2019.

Afrikasta on aikaisemmin löydetty jopa 77 000 vuotta vanhoja luolamaalauksia, mutta niiden aiheet ovat olleet abstrakteja. Arkeologien mukaan on mahdollista, että Indonesiasta löydetään tulevaisuudessa vielä hiljattain löytynyttä luolamaalausta vanhempaa taidetta ja muita arkeologisia jälkiä. Nykyihmisen, homo sapiensin arvioidaan levittäytyneen Kaakkois-Aasiaan noin 60 – 70 000 vuotta sitten.