Nyt selvitetään: Kuka päästi vandaalit sisään Yhdysvaltojen kongressiin?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pian väistyvän presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät Yhdysvaltojen kongressiin estääkseen presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin vahvistamisen virkaansa. Tunkeilijoita on pidätetty, mutta samaan aikaan on ihmetelty, kuinka tavalliset ihmiset pystyivät periaatteessa kävelemään sisään rakennukseen, jonka pitäisi olla yksi tarkimmin vartioiduista paikoista Yhdysvalloissa.

Noin 70 ihmistä on saanut syytteitä hyökkäyksestä. Tutkinnan alkuvaiheessa on saatu selville, että mielenosoittajilla on ollut vahvoja kytköksiä kongressitaloon. Osan epäillään jopa vierailleen siellä päivää aiemmin ”tutustumiskäynnillä” muutaman republikaanin vieraana. CNN kertoo, että ainakin yksi protestoija on myöntänyt olleensa yhteydessä kolmeen edustajahuoneen poliitikkoon.

Samaan aikaan on epäilty, että kongressitalon vartijoita ja siellä partioineita poliiseja on ollut mukana salaliitossa. Kaksi poliisia on jo erotettu virastaan ja kymmenen muun osallisuutta tutkitaan. Hyökkääjien joukossa oli myös Yhdysvaltojen armeijan entisiä ja nykyisiä jäseniä.