Onnellisuudesta on tullut pakkopullaa – uutuuskirja pureutuu omituiseen buumiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Onko sinulla onnellisuuspäiväkirja? Hehkutatko sosiaalisessa mediassa ainoastaan onnellisuuteen liittyviä asioita? Muistathan nyt varmasti olla onnellinen? Ihmisillä on arjessa monesti niin sanottu onnellisuusnaamio päällä. Onnellisuustutkija Ilona Suojanen on julkaissut aiheesta kirjan.

– Onnellisuusnaamio kertoo mielestäni hyvin elämästä onnellisuuspaineen alla, erityisesti työpaikalla. Tutkimuksessani korostuivat nuorten asiantuntijoiden ajatukset siitä, että ollakseen hyvä työntekijä on myös oltava onnellinen.

Ei siis riitä, että on oikea tutkinto, oikeanlaiset taidot ja kokemukset ja sopivasti sosiaalista pääomaa. Lisäksi pitäisi olla onnellinen, aina ja koko ajan. Kun siihen ei luonnollisesti jatkuvasti pysty, otetaan apuun onnellisuusnaamio, onnellisuuspaineita ja -vastuuta tutkinut Ilona Suojanen kertoo.

Suojanen kertoo uutuuskirjassaan Onnellisuuspaineen alla ihmisten arjessaan kokemista onnen vaatimuksista ja auttaa ymmärtämään, mistä ne kumpuavat. Hän kyseenalaistaa ajatuksen, että jokainen on oman onnensa seppä.

Vastuu onnellisuudesta ei ole pelkästään yksilöllä vaan myös yhteisöillä ja yhteiskunnalla. Esimerkiksi työpaikoilla voidaan helpottaa paineita ja tukea ihmisten aitoa onnellisuutta – antamalla mahdollisuus olla oma itsensä.