Nyt tuli vakava varoitusvideo heikoille jäille – edes naskalit eivät aina pelasta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on parhaillaan eri alueilla hyvin erilainen jäätilanne, ja Etelä-Suomessa saakka paukkuneista kovista pakkasista huolimatta jäät eivät välttämättä vielä kanna aikuista ihmistä. Ennen paukkupakkasia satanut poikkeuksellisen paksu lumikerros on nimittäin eristänyt pakkaset jäästä, joten lumen alla voi olla pelkkää sohjoa.

Monilla suomalaisilla on lisäksi harhaluulo, että naskalit kaulalla pelastavat jäihin pudotessa. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa aina ole. Nyt Vartiolentolaivue on julkaissut sosiaalisessa mediassa videon, josta nähdään miten pelastuksen ammattilainen yrittää nousta heikoista jäistä naskalien avulla.

Jäiden ollessa riittävän heikkoja, eivät naskalitkaan nimittäin enää auta. Parhaillaan tilanne on tällainen monilla alueilla, joissa riittävää jääpeitettä ei ehtinyt syntyä ennen lumisateita ja paukkupakkasia. Jos jää ei kanna aikuista, voivat voimat uupua nopeasti ja henkilö hukkua jäihin.