Sokea sai näkönsä takaisin keinotekoisen sarveiskalvon ansiosta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sokeaksi luokiteltu mies on saanut näkökykynsä takaisin käänteentekevän toimenpiteen avulla. 78-vuotias Jamal Furani silmään siirrettiin onnistuneesti keinotekoinen saveiskalvo.

CorNeat Vision -yhtiön bimimeettinen sarveiskalvo asennettiin israelilaisen Jamal Furanin silmään alle tunnin kestäneessä leikkauksessa. Hajoamattomasta materiaalista valmistetun siirrännäisen myötä mies on kyennyt lukemaan ja tunnistamaan läheistensä kasvoja. Hänen näkönsä oli heikentynyt rajusti silmäödeeman seurauksena noin 10 vuotta sitten.

Kyseessä oli Times of Israel -lehden mukaan ensimmäinen kerta, kun potilas sai onnistuneesti näkönsä takaisin keintekoisen sarveiskalvon avulla. Israelissa järjestettäviin sarveiskalvoproteesin kliinisiin tutkimuksiin on Furanin lisäksi hyväksytty 10 potilasta. Kliiniset kokeet tullaan aloittamaan myöhemmin tässä kuussa myös Kanadassa.