Suomalaistutkijat kehittivät uudenlaisen videopelin – auttaa masennuksen hoidossa

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aalto-yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan tietokonepeleillä pystytään parantamaan aivosairauksia, joiden kuviteltiin olevan pysyviä ja parantumattomia. Nyt tutkijat ovat kehittäneet videopelin, josta on todistettu olevan hyötyä masennuksen oireiden hoitamisessa.

Toimintavideopeli pyrkii lieventämään masennuksen oireita muun hoidon ohella. Se ei kuitenkaan sovi vanhuksille, vaikeasti tai psykoottisesti masentuneille tai ainoaksi hoitomuodoksi. Peli kuitenkin kehittää kognitiivisia taitoja. Aalto-yliopiston professori Matias Palvan mukaan peli näyttää ja tuntuu modernilta viihdepeliltä. Toisin kuin viihdepeleissä, pelin ulkokuoren alla on kuitenkin monimutkainen verkosto toiminnallisuuksia, jotka aikaansaavat terapeuttisen vaikutuksen.

Nyt kehitettävän tietokonepelin edellistä versiota on jo testattu HUSin psykiatrian, Helsingin yliopiston ja Mielenterveystalon yhteisessä kliinisessä tutkimuksessa. Seuraavaksi peliä kehitetään lisää ja pyritään kaupallistamaan rahoitusten turvin. Peliä testataan kontrolloidussa potilaskokeessa. Tiimiin haetaan lisävahvistukseksi artistia, pelisuunnittelijaa ja -kehittäjää sekä ohjelmoijaa.