Vanhempien tulee luopua syyllisyydestä – näin torjut negatiivisia ajatuksia

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet vanhemmat potevat syyllisyyttä sen vuoksi, että he eivät koe tekevänsä aina tarpeeksi lastensa eteen. Etenkin koronaviruksen aikana moni on sallinut lapsilleen enemmän ruutuaikaa, herkuttelua ja sisätiloissa makoilua. Näiden asioiden vuoksi vanhempien ei kuitenkaan tule liikaa syyllistää itseään.

Etenkin äidit voivat kokea paineita suorittaa vanhemmuutta täydellisesti. Kaikki alkaa jo raskausaikana, jolloin tuleva äiti saa listan kaikesta mitä hänen tulisi ja ei tulisi syödä, minkä lisäksi liikuntaakin pitäisi harrastaa päivittäin. Synnytystä seuraa paineet imettämisestä ja sen jälkeen lista vain kasvaakin kasvamistaan.

Vanhempien kannattaa tunnistaa itsessään se milloin he kokevat huonoa omaatuntoa lasten vuoksi. Negatiivisia ajatuksia, masentuneisuutta ja itsensä kritisoimista voi torjua Poosh-hyvinvointisivuston mukaan esimerkiksi juttelemalla muille vanhemmille, jotka tunnistavat omassa arjessaan samat tilanteet ja voivat toimia hyvänä tukena.

Vanhempien tulee yrittää olla empaattisempia ja kiltimpiä itseään ja omaa jaksamistaan kohtaan. Arjen suorittamisen nostama rima kannattaa välillä alittaa reilusti ja olla soimaamatta siitä itseään. Välillä itsensä tulee päästää helpommalla. Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen kannattaa myös panostaa raivaamalla kalenterista tilaa omalle ajalle, jolloin voi rentoutua ja tehdä itselleen mielekkäitä asioita.