Nuoruutta ei voi elää etänä – harrastustoimintojen alasajo kohtalokasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on selvittänyt MTV Uutisten kanssa yhteistyössä koronarajoitusten vaikutuksista nuoten hyvinvointiin. Julkisuudessa on lähinnä keskitytty siihen, miten koronavirus vaikuttaa vanhuksiin. Nuoret voivat huonosti.

– Nuoruutta on vaikeaa elää etänä. Nuorten elämässä sosiaalisilla kontakteilla on muihin väestöryhmiin verrattuna suurempi merkitys. Esimerkiksi monet merkittävät ystävyyssuhteet ja verkostot solmitaan toisella asteella, korkeakouluopinnoissa tai harrastustoiminnan parissa. Näitä suhteita ei pääse samalla tavalla muodostumaan pitkien etäopiskelujaksojen tai harrastustoiminnan taukojen aikana, Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikainen niputtaa.

Peräti 75 prosenttia vastaajista kertoo, että koronarajoitukset ovat heikentäneet henkistä hyvinvointia jonkin verran tai merkittävästi. Asiantuntijoiden ja perheiden viesti on selkeä: Nyt ei saa leikata tulevaisuudesta.

– Nyt koko Suomi on varmasti yhtä mieltä siitä, että nuorten harrastustoiminnalla on selkeä yhteys nuorten hyvinvointiin. Ei toisteta 90-luvun laman virheitä ja leikata nuorisotyöstä. Niin nuorisotyö kunnissa, seurakunnissa kuin nuorisoalan järjestöissäkin tarvitsee jatkossa entistä vakaamman rahoituksen voidakseen tehdä tärkeää työtään, kommentoi vaikuttamisen asiantuntija Eero Löytömäki.