Toimi näin jos näet auto-onnettomuuden: Pysähdy, tarkasta ja soita tarvittaessa hätänumeroon

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lumiset olosuhteet voivat tehdä tepposet ja henkilöauto saattaa suistua herkästi tieltä ulos. Kaikkien liikenteenkäyttäjien tulee aina pysähtyä nähdessään tieltä ulos suistuneen auton. Sen jälkeen ajoneuvo on tarkastettava.

– Viime aikoina on ollut joitakin tapauksia, joissa autoilijat ovat ilmoittaneet hätäkeskukseen tieltä suistuneesta ajoneuvosta, mutta eivät ole pysähtyneet itse tapahtumapaikalle. Tämän jälkeen hätäkeskus on lähettänyt paikalle yleensä poliisin sekä pelastuslaitoksen yksiköitä. Viranomaisten tullessa paikalle on käynyt ilmi, että kyseessä on jo vanhempi tapaus, jossa viranomaiset ovat jo aiemmin käyneet ja auto on merkitty viranomaisen nauhalla, Etelä-Savosta kerrotaan.

Nyt talviaikaan viranomaisen nauha ei välttämättä näy päälle sataneen lumen ja hämärän vuodenajan vuoksi tielle asti, joten asian tarkastaminen on suositeltavaa. Ohjeet ovat selkeät: Kun pysähdyt tapahtumapaikalle niin ole varovainen, älä vaaranna omaa tai muiden tienkäyttäjien turvallisuutta. Pysäytä auto siten, ettei muu liikenne vaarannu ja käytä auton hätävilkkuja.

– Viranomaisten toiveena on, että kun havaitset ulosajaneen ajoneuvon, niin mahdollisuuksien mukaan pysähtyisit tapahtumapaikalle. Ensinnäkin siksi, että tapaus voi olla juuri hetkeä aiemmin tapahtunut ja autossa voi olla pikaista apua tarvitsevia henkilöitä. Ja toiseksi sen vuoksi, että mikäli viranomaiset ovat jo käyneet tapahtumapaikalla aiemmin niin ei tule turhaa uutta hälytystehtävää.