Matemaatikko: Kaikki maailman koronavirukset mahtuisivat limutölkkiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Virukset ovat todiste siitä, että joskus mikroskooppisen pienet asiat voivat aiheuttaa valtavaa tuhoa. Esimerkiksi miljoonien ihmisten kuolemia aiheuttanut ja massiivisiin turvatoimiin johtanut koronavirus, SARS-CoV-2, on kooltaan vain noin 100 nanometriä.

Jotain koronaviruspartikkelien skaalasta kertoo Iso-Britannian Bathin yliopiston matemaatikko Kit Yatesin tuore arvio niiden koosta ja määrästä. Hän arvioi koronaviruspartikkeleja olevan koko maailmassa noin kaksi triljoonaa kappaletta. Määrä on suuri, mutta niiden yhteismassa ei.

Kaikki kaksi triljoonaa viruspartikkelia mahtuisivat yhteen 330 millilitran colatölkkiin, ja tilaa jäisi vielä ylikin. Reuters-uutistoimiston mukaan matemaatikko kuvaileekin hämmästyttäväksi ajatukseksi, kuinka pienikokoinen asia on aiheuttanut maailmassa niin paljon ongelmia, vaivaa ja ihmiselämien menetystä.