Hämmentävä salaliittoteoria leviää somessa – Texasin kunta väitetään tekaistuksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Texasin osavaltiota ovat kuluneilla viikoilla koetelleet rajut talvimyrskyt. Kuten monien katastrofaalisia mittakaavoja saavien mullistusten tapauksessa, myös Texasin lumikaaos on saanut internetin salaliittoteorioitsijat liikkeelle.

TikTokissa viraalina levinneillä videoilla ihmiset yrittävät todistella Texasissa sataneen lumen olevan todellisuudesa tekaistua. Tekolumen levittämisestä syytetään niin maan hallituksen salajuonta, Kiinaa kuin Bill Gatesiakin. Salaliittoteoriaa yritetään todistella paikkansapitäväksi pitelemällä sytyttimien ja tulitikkujen liekkejä lumipallojen alla.

Lumipallot eivät muutu tulen voimasta vedestä, mikä salaliittoteoriotsijoiden mukaan viittaa siihen ettei kyseessä ole oikeaa lunta. Väitteen voi kuitenkin helposti kumota tieteellä, kuten Popular Mechanics -lehti kirjoittaa.

Lumi ei aina sulaessaan muutu vedeksi. Sen sijaan se voi muuttua kiinteästä olemuksestaan suoraan kaasuksi ilman nestemäistä välitilaa. Sublimoitumiseksi kutsuttua ilmiötä voi todistaa käytännössä esimerkiksi kevätpäivinä, jolloin sulavan lumen pinnasta irtoava vesihöyry näkyy ilmassa leijuvana sumuna.