Moottorikelkat kuljettavat lankkua kansallispuistomaisemiin – kilometrikaupalla pitkospuita

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kansallispuistoihin ensi kesänä rakennettavat pitkospuumateriaalit täytyy kuljettaa paikalle nyt, kun maassa on hanki ja järvet jäässä. Suuret puukuormat kulkevat parhaiten moottorikelkkojen vetämänä. Lumi suojaa samalla herkkää maastoa.

Viime kesän yleisöryntäys kansallispuistoihin on näkynyt myös poluilla ja retkeilyreiteillä. Uutta pitkospuuta matkaaKainuun ja Koillismaan hangilla yhteensä 25 kilometrin verran. ansallispuistojen ja muiden retkikohteiden haastavatkin maastot taipuvat kuljetuksiin lumiaikaan.

– Tällainen määrä pitkoslankkua vaatii satoja kelkkareissuja. Näistä tarpeista syntyy reilun 10 kilometrin verran valmista pitkospolkua. On hieno tilanne, että pystymme nykyisen rahoituksen turvin uusimaan monia korjausta kaipaavia reittiosuuksia. Myös reittien kestävöintiin käytettävää mursketta on ajettu jo maastoon muun muassa Pyhävaaralle ja Valtavaaralle, ynnää kenttäpäällikkö Leena Jartti Metsähallituksen Luontopalveluista.