Kuuluisassa Huuto-maalauksesta paljastui salaviesti – kirjoittajana taiteilija itse

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Edvard Munchin huuto on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista norjalaisista taideteoksista. Ekspressionistisen maalauksen vasemmassa yläreunassa viesti, jonka epäiltiin pitkään olleen ulkopuolisen vandaaliin tekemä. Nyt totuus siitä on kuitenkin paljastunut.

Kynällä tauluun kirjoitetussa viestissä lukee ”vain hullu on voinut maalata tämän”. Norjan kansallismuseon kuraattori Mai Britt Gulengin työntekijöiden kanssa tekemän tutkimuksen perusteella asialla ei ole kuitenkaan ollut teoksesta järkyttynyt ulkopuolinen. Sen sijaan käsialojen vertailu on BBC-uutissivuston mukaan osoittanut, että viestin kirjoitti taiteilija Edvard Munch itse.

Edvard Munchin uskotaan kanavoineen järkyttynyttä hahmoa esittävässä, kaikkien aikojen tunnetuimpien taideteosten joukkoon muodostuneessa maalauksessa omaa ahdistustaan. Teos on vaikuttanut aikojen saatossa populaarikulttuurissa niin Scream-elokuvien murhaajan käyttämään maskiin kuin paniikki-emojinkin ulkomuotoon.