Retkeile koronaturvallisesti talvilomalla – kansallispuistoissa varauduttava ruuhkiin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet retkeilystä ja ihmisiä on yritetty perehdyttää oikeanlaiseen retkeilyetikettiin muoti-ilmiön keskellä. Kansallispuistot ovat olleet viime keväästä asti todella ahkerassa käytössä ja ne houkuttelevat myös talvilomalaisia ulkoilemaan. Metsähallitus on nyt julkaissut muutaman muistutuksen pääkaupunkiseudun kansallispuistoihin liittyen.

– Monet retkeilyreitit soveltuvat kuljettavaksi talvella vaikkapa lumikengillä ja vähäisen lumen aikaan hyvillä talvikengilläkin. Kansallispuistojen reiteillä ei ole talvihuoltoa, mutta monet reitit ovat tamppautuneet auki. Talviseen retkietikettiin kuuluu myös esimerkiksi hiihtolatujen pyhittäminen hiihtämiselle. Sipoonkorvessa kulkee Vantaan kaupungin ylläpitämät hiihtoladut, jotka on varattu vain hiihtämiseen. Nuuksiossa kulkee Solvalla-Pirttimäki-Oittaa-latu sekä Solvallan 3,3km latu.

Poluille ja metsään mahtuvat kaikki halukkaat, mutta parin metrin turvaväli pitää muistaa myös nuotion ympärillä. Evääksi kannattaa ottaa sellaista mitä ei tarvitse paistaa tulipaikoilla, jolloin välttää taukopaikkojen mahdolliset ruuhkat. Kahvia, kaakaota, keittoa tai lämpimiä nakkeja voi ottaa termospullossa mukaan, voileivät reppuun ja kotona paistetut makkarat lämpöpussiin.