Suojaa silmät keväthangilla – aurinko aiheuttaa riskejä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aurinkolasit kuuluvat päähän ja silmien suojaksi myös talvella ja keväällä. UV-säteilyltä suojaavat aurinkolasit on syytä olla aina päässä aurinkoisella ilmalla ulkoillessa.

– Hiihtolomat ovat käynnissä, ja monet suuntaavat nyt ulkoilemaan. Mukaan on syytä pakata hyvät aurinkolasit, sillä keväisillä hangilla aurinko voi aiheuttaa monia näkemiseen liittyviä riskejä, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry tiedottaa.

Aurinko paistaa keväällä matalalta horisontitsta ja häikäisee enemmän. Lumi puolestaan tuplaa haitallisen säteilyn määrän. Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteille ja sen epiteelisolukko vaurioituu. Kyse on palovammasta, jonka oireita ovat kipu, valonarkuus, epämiellyttävä tunne ja kyynelvuoto.

– Lumisokeus on harvoin vaarallista, mutta oireet voivat kestää päiviä ja pilata hiihtoloman. Erityisesti lasten silmät ovat alttiita auringonvalon aiheuttamille vaurioille, sillä lapsen silmä läpäisee aikuisen silmää enemmän säteilyä.

Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla. Aurinkolaseissa tulee olla vähintään CE-merkintä, joka takaa suojan haitallisilta UVA- ja UVB-säteilyiltä. UV 100% tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että aurinkolasit suodattavat maan päälle tulevan UV-säteilyn kokonaan.