Omakotitaloasujan muistilista: Näin varaudut lumien sulamiseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat aiheuttaa isoa vahinkoa talon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin. Lumimassojen sulamiseen kannattaa nyt varautua. Ainoastaan neljäsosa omakotitaloista on riittävän hyvin varautunut ulkopuolisen kosteuden hallintaan.

Vakuutusyhtiö Ifin tekemän Kunnon koti -talotarkastusten perusteella noin kolmessa neljästä suomalaisesta omakotitalosta on jokin puute ulkopuolisen kosteuden hallinnassa. Tarkastuksissa määriteltiin 20.000 suomalaista omakotitaloa. Sulamisvesiin varautuminen on nyt erityisen tärkeää, sillä lumimassat sulavat vauhdilla.

Jopa joka viidennessä omakotitalossa salaojat puuttuvat tai niistä ei ole mitään havaintoa. Patolevyt puuttuvat noin 40 prosentilla. Myös virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.

– Nämä ovat huolestuttavia puutteita, jotka voivat kaikki edesauttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavan kosteusvaurion. Jos tietää, etteivät omassa kodissa esimerkiksi salaojat ole kunnossa, kannattaa nyt ensiapuna etenkin lumien siirtäminen rakennusten ympäriltä tehdä huolella, neuvoo omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

1. Poista isot lumikasat mahdollisuuksien mukaan talon seinustoilta.

2. Tarkista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa ja että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.

3. Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteudesta johtuvia jälkiä.

4. Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.

5. Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.

6. Tarkista talven jälkeen katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto. Katso myös, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.