Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Aikuisviihdekiristyksiä liikkeellä – ilmoita tapauksesta poliisille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Hämeen poliisilaitos on saanut tietoonsa jälleen kymmeniä yksityishenkilöille lähetettyjä kiristysviestejä, joissa vaaditaan vastaanottajaa maksamaan 1.450 euron arvosta Bitcoineja kiristäjän lompakkoon tai muuten hänestä levitetään arkaluonteista tietoa. Kiristyksiin ei kannata uskoa.

– Voin muutamalla hiireni näpäytyksellä jakaa kaikki videosi ystäviesi, työkavereidesi ja sukulaistesi kanssa. Voin myös ongelmitta jakaa ne kaikki julkisesti, saattaa lukea yksityishenkilölle lähetetyssä kiristysviestissä.

Kiristysviestissä rikolliset väittävät kaapanneensa vastaanottajan koneen hallintaansa ja kuvanneen tätä salaa, kun tämä on vieraillut pornosivustoilla. Huijari väittää, että hän on asentanut koneelle haittaohjelman, jonka avulla vakoilu on onnistunut. Poliisin tiedossa ei ole, että kiristäjällä todellisuudessa olisi pääsyä vastaanottajan tietokoneeseen tai, että hänellä olisi hallussaan materiaalia, jolla kiristäjä vastaanottajaa uhkaa.

– Missään tapauksessa kiristäjälle ei saa maksaa hänen vaatimaansa summaa. Jos olet saanut kiristysviestin, tee asiasta rikosilmoitus: https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus, Hämeen poliisi muistuttaa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kiristäjille ei missään nimessä saa maksaa yhtikäs mitään. Sinun ei myöskään tarvitse tehdä ilmoitusta Kyberturvallisuuskeskukselle, jos viesti on otsikoitu joko ”Maksu tililtäsi” tai ”ilmoituksen” tai jos viestissä mainitut bitcoin-osoitteet (BTC Wallet) päättyvät merkkeihin p47m tai avPR.