Hyviä uutisia! Koronapotilas sai ensikerran keuhkosiirrännäisen elävältä luovuttajalta

Terveys · Tim Isokivi

Covid-19 -potilas on ensi kertaa saanut keuhkosiirrännäisen elävältä luovuttajalta. Japanilaisen naisen keuhkoihin siirrettiin Kioton yliopistollisessa sairaalassa uutta kudosta hänen aviomieheltään ja pojaltaan.

Potilas oli saanut koronavirustartunnan viime vuoden lopussa. Viruksen aiheuttama covid-19 -tauti vauroitti naisen keuhkoja niin vakavasti, ettei hän kyennyt enää hengittämään ilman hengityskoneen apua. Siirrännäiset aivokuolleilta ovat CNN-uutissivuston mukaan Japanissa harvinaisia, ja niinpä potilaan aviomies ja poika tarjoutuivat luovuttamaan hänelle osia omista keuhkoistaan.

30 hengen hoitohenkilötiimi suoritti naiselle lopulta 11 tuntia kestäneen siirrännäisleikkauksen. Potilas on parhaillaan edelleen tehohoidossa, ja hänen aviomiehensä ja lapsensa tilat ovat vakaat. Naisen odotetaan kotiutuvan sairaalahoidosta noin kahden kuukauden aikana.