Kysely: Etätyöt lisääntyvät edelleen – monipaikkainen työ tuli jäädäkseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Takavuosina oli käsitys, että ihmiset ovat laiskempia etätöissä ja työaikana tehdään kaikkea muuta kuin palkkatöitä. Nyt on ymmärretty, että joustava työaika ja etätyö voivat lisätä työntekijän tuottavuutta ja motivaatiota. Monen työntekijän elämänlaatu on parantunut etätyön avulla ja sairauspoissaolot vähentyneet. Etätyö voi lisätä siten tehokkuutta työhön.

Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan 59 prosenttia yrityksistä on teettänyt työntekijöillään etätöitä koronaviruspandemian aikana. Peräti 37 prosenttia yrityksistä aikoo puolestaa lisätä etätöiden määrää pysyvästi ja 44 prosenttia lisää monipaikkaisen työn määrää entisestään.

– Entistä vähemmän halutaan koko henkilöstöä etätöihin. Hybridityö – välillä etänä, välillä työpaikalla – näyttää olevan työelämän uusi normaali. Jatkuva etätyö ei sovi moniin työtehtäviin eikä palvele koko työyhteisön tavoitteita, Pentikäinen tulkitsee.

Kyselyn mukaan tuottavuus on yrittäjien mielestä enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet selvästi. Lisäksi työntekijöiden mukaan kiire on vähentynyt, mutta esimiesten merkitys puolestaan kasvanut.