Suomalaisten lihavuudesta miljardikulut veronmaksajille – syy löytyy ruokateollisuudesta?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rasvattomien tuotteiden piti olla onni ja auvo kansanterveydelle, mutta samaan aikaan ruokiin on lisätty vieläkin haitallisempaa sokeria. Suomalaiset ovat lihavempia kuin koskaan aiemmin yhteiskunnan historian aikana. Tämä näkyy myös valtion työllisyydessä ja terveyskustannuksissa.

Terve Paino ry on normaalipainoa edistävä järjestö. Vaikka painoindeksi ei välttämättä kerro henkilön terveydestä mitään, käytetään sitä edelleenkin hyvinvoinnin mittarina. Kehonkoostumus ja vyötärön koko määrittelevät huomattavasti paremmin sen, kuka on lihava ja kärsii ylipainosta. Lihavuus on raskas taakka niin ihmiselle itselleen kuin myös Suomelle.

– Hallituksen työllisyystoimissa on kokonaan unohdettu ne tekijät, joiden vuoksi suomalaisia ennenaikaisesti eläköityy. Työllisyys lisääntyisi, jos ihmiset pysyisivät terveinä. Ylipainoisten määrä on jyrkästi noussut viimeisten vuosikymmenten aikana. Terveessä painossa olevia on Suomessa merkittävästi vähemmän kuin ylipainoisia, joita on yli 30-vuotiasta miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia, Terve Paino ry muistuttaa.

Lihavuus aiheuttaa yli 30 sairautta, joiden joukossa on yleisiä kansantauteja. Lihavuuden yleistyminen on seurausta yhteiskunnallisista muutoksista, joista merkittävin on epäterveellisten elintarvikkeiden runsas tarjonta: näihin lukeutuu lähes puolet ruokakauppojen tuotteista.

Suurin osa suomalaisista haluaa, että yhteiskunta nostaa runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden hintaa verottamalla, kieltää epäterveellisten elintarvikkeiden lapsiin suunnatun mainonnan, kieltää epäterveellisiin tuotteisiin liittyvät mainoslelut, kieltää energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille ja säätää epäterveellisten ruokien ja juomien kilo- ja litrahinta samaksi, jotta suuret annokset olisivat vähemmän houkuttelevia.