Mehiläistarhoja asetettiin ostoskeskusten katoille – hunajasato kauppakeskuksen ravintoloille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tampereella sijaitseva kauppakeskus Koskikeskus saa katolleen kaksi mehiläispesää. Kyseessä on jo neljäs Cityconin ostoskeskus, jonka katolla tuotetaan hunajaa. Hunajasato on vuosittain satoja kiloja.

Koskikeskuksen katolle muuttavat mehiläiset tulevat Pinsiöstä Riitta ja Juha Salon Kielorinteen Hunaja -mehiläistarhasta. Kesän hunajasadolle on jo katsottu Koskikeskuksessa käyttötarkoitus. Hunaja lahjoitetaan Koskikeskuksen kahviloille ja ravintoloille, joissa asiakkaat pääsevät makeuttamaan teensä keskuksen omien mehiläisten keräämällä hunajalla.

Mehiläiset ovat olleet jo muutaman vuoden vakiovuokralaisia kauppakeskus Isossa Omenassa, Myyrmannissa ja IsoKristiinassa. Kauppakeskusmehiläiset myös talvehtivat keskuksen katolla. Kesäisin mehiläishoitaja vierailee viikoittain tarkistamassa mehiläispesät, mutta talvella huoltotarve vähenee, ja pesän päälle asetetaan kangashuppu, joka suojaa pesää lumimyrskyiltä ja linnuilta.

– Suomessa jopa rakennetussa ympäristössä on paljon vehreyttä, puita ja pensaita, jotka kukkivat koko kasvukauden. Eri lajeja kukkii eri alueilla, ja tämän voi maistaa myös hunajasta. Huomasimme makuerot testissä, jossa vertasimme Ison Omenan ja Myyrmannin ympäristöstä kerättyä hunajaa, kertoo idean isä, Cityconin kiinteistöpäällikkö Thomas Stenius.