Nuorisojoukko räjäytteli kotitekoisia pommeja Kaarinassa – poliisi pyytää tietoja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi sai tiistain ja keskiviikon välisenä yönä useita ilmoituksia Kaarinan keskustassa kuuluneesta paukkeesta. Syyksi selvisi noin viiden nuoren joukko, joka räjäytteli omatekoisia pommeja. Poliisi pyytää havaintoja tekijöistä.

Räjähdysääniä havaittiin eri puolilla Kaarinan keskusta-aluetta. Häiritsevän melun lisäksi pommien ei tiedetä aiheuttaneen aineellisia tai terveydellisiä vahinkoja. Tapaus sitoi yöllä niin poliisin kuin pelastustoimen resursseja. Lisäksi äänet aiheuttivat huolta alueen asukkaissa.

Lounais-Suomen poliisilla on havaintoja tekijöistä ja käsitys Kaarinan yöllisten tapatumien kulusta. Asian selvittämiseksi poliisi kuitenkin pyytää yleisöltä havaintoja tummiin pukeutuneista nuorista, jotka puolenyön aikaan liikkuivat muun muassa Isännänkadulla ja Pehtoorinkadulla.

Poliisia kiinnostaa myös asiaan liittyvät yritysten valvontakamerahavainnot Hovirinnan alueelta. Tekijöihin liittyvistä tiedoista tai havainnoista voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp-numeroon 050 411 7655.

Kaarinan tapaus liittyy laajemmin poliisin havaitsemaan ilmiöön. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on kirjattu helmikuun alusta tähän päivään mennessä yhteensä noin 20 kappaletta erilaisia nuorten tekemiksi epäiltyjä räjähderikoksia ja räjäyttämällä tehtyjä vahingontekoja.

– Poliisi on tavoittanut useita yläasteikäisiä poikia, jotka liittyvät kyseiseen ilmiöön. Helmi-maaliskuussa useilla paikkakunnilla, kuten Paraisilla, Loimaalla, Liedossa ja Kaarinassa, rikottiin räjäyttämällä useita postilaatikoita. Postilaatikoiden räjäytyksissä käytettiin ilotulitteita, kertoo rikosylikonstaapeli Jaakko Nummijärvi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Julkisilla paikoilla räjäytettyjä vaarallisia pullopommeja on havaittu kevään edetessä Kaarinan lisäksi myös Paraisilla. Paraisten tapauksessa tekoihin syyllistyneet nuoret kävivät itse tunnustamassa tekonsa poliisille.

Pullopommit on tehty kotoa löydettävistä aineista ja niiden seoksista. Kemiallisen reaktion tuotteena paine kasvaa pullossa, joka pamahtaa rikki ja muodostaa räjähdystä muistuttavan äänen.

Valmistuksen ja räjäyttämisen aikana pommit voivat aiheuttaa huomattavaa vaaraa paitsi tekijälle myös sivullisille. Roiskeet voivat aiheuttaa esimerkiksi palovammoja. Silmiin joutuessaan pommeissa käytettävät aineet tai pullon sirpaleet voivat vaurioittaa pysyvästi näköä.

– Tai jos räjähdys tapahtuu pukukopissa tai muussa suljetussa tilassa, ääni voi vaurioittaa kuuloa. Lisäksi nuori joutuu räjäyttelystä rikosoikeudelliseen vastuuseen, joka voi sisältää myös vahingonkorvauksia, Nummijärvi muistuttaa.