Ammattilaisen vinkit tehokkaaseen työskentelyyn – aikatauluta työpäivä ja pidä riittävästi taukoja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Terveystalon psykiatrian erikoislääkäri Antti-Jussi Ämmälä varoittaa ihmisiä ylitehokkaasta työskentelytavasta. Usean eri asian samanaikainen tekeminen rasittaa aivoja, eikä ihminen pysty keskittymään kunnolla yhteenkään tehtäväänsä. Esimerkkinä hän mainitsee sähköpostien läpikäymisen palaverin aikana.

– Kun tietoisuuteen hiipii jatkuvasti jotain uutta, on vaikeaa pitää ajatukset tiiviisti käynnissä olevassa palaverissa. Ärsykkeitä voi tulla niin tiuhaan, että harhauduttuaan sivuraiteille voi olla vaikeaa muistaa, mitä olikaan alun perin tekemässä.

Ammattilaisen vinkit tehokkaaseen työskentelyyn ovat selkeät. Laita työpäivän ajaksi kaikista ylimääräisistä viestimistä notifikaatiot pois päältä – näin jatkuvat keskeytykset ja ärsykkeet karsiutuvat minimiin.

Aikatauluta huolellisesti. Kalenteroi esimerkiksi sähköpostin läpikäymiselle selkeät ajat, jolloin sitä ei tarvitse tehdä jatkuvasti muiden töiden kustannuksella. Sopikaa työporukan kesken yhteiset kommunikointisäännöt: missä ja milloin saamme toisemme kiinni.

Pidä riittävästi taukoja. Aivot väsyvät, ja tehokkaita tunteja on jokaisella käytössä yksilöllinen määrä päivää kohden. Määrä vaihtelee elämäntilanteesta riippuen, joten vertailu kollegaan ei kannata. Älä ole ehdoton – multitaskaus on kuormittava työskentelytapa, mutta sitäkin voi soveltaa oman jaksamisen rajoissa. Tärkeintä on löytää itselle toimiva tapa tehdä töitä!