Haitallinen espanjansiruetana leviää Suomessa – Raisioon avattiin etanaroskiksia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi lukiteltu espanjansiruetana on levinnyt Suomessa nopeaa vauhtia. Kevään aikana lajia on tavattu muun muassa Jyväskylässä ja Raisiossa. Nyt Raision kaupunki on kannustanut asukkaitaan taistelua puutarhoja valtaavaa vieraslajia vastaan.

Raision asukkaita kehotetaan tappamaan löytämänsä espanjansiruetanat esimerkiksi kiehuvalla vedellä tai etikkaliuoksella. Nesteen poistamisen jälkeen kuolleet etanat tulee laittaa esimerkiksi hyvin suljettuun muovipussiin tai maitotölkkiin. Etanoiden raadot sisältävät astiat tulee toimittaa Raision Ihalassa ja Tikanmaalla sijaitseviin erityisiin etanaroskiksiin.

Espanjansiruetanat aiheuttavat tuhoja niin kotipuutarhoille, viljelyksille kuin kaupunkiluonnollekin, ja niiden limassa voi esiintyä ihmisille sekä eläimille haitallisia bakteereita. 7-14 sentin pituiset espanjansiruetanat ovat väritykseltään oranssinruskeita, likaisenruskeita tai mustia. Nilviäisiä tunnistaessa tulee olla tarkkana, sillä hieman samannäköiset ukkoetanat kuuluvat Suomen alkuperäiseen lajistoon eikä niitä ole syytä hävittää.