Valtava tartuntaketju alkoi vappubrunssilla Keski-Pohjanmaalla – jopa 300 henkeä karanteenissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Keski-Pohjanmaalla on todettu laaja tartuntaketju, jossa ainakin 41 ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Lisäksi ainakin yhdessä näytteessä virus on todettu immuunisuojaa tehokkaasti väistäväksi Intian muunnokseksi.

Tartuntaketju lähti likkeelle lauantaina 1. toukokuuta vappubrunssilta Kokkolassa. Yhteensä noin 300 henkeä on asetettu karanteeniin. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten mukaan alueen ilmaantuvuusluku nousi nopeasti yli 50 tapaukseen 100 000 asukasta kohden.

Tartuntojen kerrotaan leviävän Keski-Pohjanmaalla erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten joukossa. Osalla tartunnan saaneista oireet saattavat olla erittäin vähäisiä, ja myös heitä on kehotettu hakeutumaan mahdollisimman nopeasti koronatesteihin. Intian virusmuunnoksen tapauksessa pätevät perinteiset koronaohjeistukset tartuntojen ehkäisyyn, eli lähikontaktien karsiminen, kasvomaskin käyttö, hyvä käsihygienia, kahden metrin turvavälit ja alueellisten suositusten sekä määräysten noudattaminen.