Sipoonkorven kansallispuistosta löytyi 170 laitonta tulipaikkaa – purettiin talkoolaisten voimin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Laittomat tulipaikat kuluttavat luontoa. Kansallispuistoissa on erikseen nuotiopaikkoja, joiden ulkopuolelle ei saa tehdä tulta. WWF ja Metsähallitus järjesti 8. toukokuuta laittomien tulipaikkojen purkutalkoot lauantaina 8. toukokuuta Sipoonkorven kansallispuistossa.

Laittomia tulipaikkoja purettiin yhteensä noin 170 kappaletta. Kansallispuistojen lisääntyneet kävijämäärät näkyvät myös laittomien tulipaikkojen määrässä. Viime syksynä vastaavissa talkoissa Nuuksiossa purettiin peräti 350 laitonta tulipaikkaa.

– Retkeilykausi on parhaillaan vilkastumassa, ja tämän kevätsiivouksen jälkeen tännekin on mukavampi tulla nauttimaan luonnosta vastuullisesti. Toivon, että nämä omin luvin tulistelijat toimisivat kuten suurin kävijöistä, eli kunnioittaisivat tätä tärkeää luonnonsuojelualuetta, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino sanoo.

Laiton tulipaikka on esimerkiksi väärään paikkaan kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Metsähallituksen rakentamilla virallisilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä. Vapaaehtoisilta kerättyjen tietojen perusteella laittomia tulipaikkoja löytyy erityisesti kansallispuistojen syrjäisemmistä osista. Myös virallisten tulipaikkojen läheisyydestä löytyy laittomia tulipaikkoja, joissa on hyödynnetty valmista puuhuoltoa.