Liesi ja huolimattomuus vaarallinen yhdistelmä – yleisin tulipalon sytyttäjä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisten huolimattomasta toiminnasta aiheutuu paljon paloja, mutta yleistä on myös se, että liedelle ja uuniin unohdetaan ruokia kypsymään. Kodeissa tapahtuvissa paloissa liesi on palonaiheuttajana yleinen.

Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy siis keittiöstä. Ruuan valmistuksen päätteeksi päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyrähtäneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja paloja. Yksi hyvä ratkaisu liesipalojen vähentämiseksi olisi asentaa keittiöön induktioliesi. Mikäli keittiöremonttiin ei haluta ryhtyä, lieteen voi asentaa liesiturvalaitteen, joka maksaa joitakin satoja euroja.

-Kotona tulipaloista suuri osa syttyy lieden unohtumisesta päälle. Kuuma liesi sytyttää lieden päälle unohtuneet esineet, tai jopa pelkästään leiden vieressä olevat esineet, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo.

Näin voit ehkäistä liedestä aiheutuvia paloja:– Älä jätä liettä tai uunia koskaan ilman vartiotta.– Tarkista aina, että liesi tai uuni on pois päältä ruuanvalmistuksen päätyttyä.– Liesihälytin hälyttää nousevista lämpötiloista.– Liesiajastin katkaisee liedestä sähkön määrätyn ajan jälkeen.– Liesivahti sulkee lieden vaaratilanteessa.– Induktioliesi toimii vain magneettisilla keittoastioilla.