Tutkimus: Koronarokotteet voivat ehkäistä tulevia pandemioita

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat varoitelleet, ettei tämänhetkinen koronapandemia jää todennäköisesti viimeiseksi laajalle leviäväksi kulkutaudiksi. Covid-19 -tautia vastaan kehitellyt menetelmät saattavat kuitenkin auttaa myös niiden vastaisessa kamppailussa. Jo käytössä olevat mRNA-rokotteet voivat auttaa ehkäisemään tuleviakin pandemioita.

Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinan Duke University -yliopiston tutkimuksessa Pfizerin ja Modernan covid-19 -rokotteiden kaltaisten rokotteiden huomattiin lisäävän muitakin koronaviruksia ehkäiseviä vasta-aineita apinoissa. Parhaillaan jaettavat rokotteet saattavat Telegraph-lehden mukaan siis suojata muiltakin eläimiltä ihmisiin leviäviin taudeilta, myös sellaisilta joita ei edes vielä tunneta.

Duke Universityn tutkijat kehittelevät parhaillaan rokotetta, jonka olisi tarkoitus estää covid-19 -tautia aiheuttavan SARS-CoV-2 -viruksen lisäksi kaikkien koronavirusten leviämistä. Yliopiston rokoteinstituutin johtajan, Kevin Saundersin mukaan pelkästään viimeisten 18 vuoden aikana on tapahtunut kolme koronavirusten eri muotojen suurta leviämistä. Saunders varoittaakin Health Day -sivustolla uusista virusmutaatioista, joiden siirtyminen eläimistä ihmisiin on vain ajan kysymys.