Suomalaisten huumeidenkäyttöä tutkittiin jätevedestä – amfetamiinin käyttö lisääntynyt

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa korona-aikana, mikä ilmenee terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreesta tutkimuksessa. Siinä suomalaisten huumeiden käyttöön perehdyttiin tutkimalla aineiden jäämiä jätevedestä otetuista näytteistä.

Amfetamiinia käytetään runsaasti koko Suomessa, ja pääkaupunkiseudulla sen käyttö on kasvanut entisestään. Helsingistä ja lähialueelta maaliskuussa otetuissa näytteissä amfetamiinin käyttömäärät olivat mittaushistorian korkeimmat. Helsingin lisäksi amfetamiinin käyttö on lisääntynyt muun muassa Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

Kokaiinin käyttö on Suomessa näytteiden perusteella tasaantunut, vaikka se on vuodesta 2012 eteenpäin moninkertaistunut. Ekstaasin käyttö on puolestaan vähentynyt. Ekstaasin vähentyneen kysynnän korona-aikana uskotaan johtuneen paitsi saatavuuden hankaloittumisen, myös kokoontumiseen ja juhlimiseen liittyvien rajoitusten myötä.

Tutkimus osoitti suomalaisten käyttävän amfetamiinia edelleen enemmän kuin monien muiden Euroopan maiden asukkaiden, ja käytön kerrotaan näkyvän myös esimerkiksi huumerattijuopumustapausten kasvuna. Sen sijaan kokaiinia käytetään Suomessa keskimääräistä vähemmän muihin Euroopan maihin verrattuna. Tutkitut näytteet olivat peräisin 27 kaupungista marras-joulukuulta sekä Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta tämän vuoden maaliskuulta.