Suomalaiskeksintö: Pikatesti tunnistaa koronaviruksen 10 minuutissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Luotettaville pikatesteille olisi kysyntää esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, jotta matkustajat voitaisiin testata nopeasti ja helposti ennen matkaa. Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät uuden pikatestin, jolla voitaisiin testata jopa 500 näytettä tunnissa.

Helsingin yliopiston keksimän pikatestin toimivuudesta kertova tutkimusartikkeli julkaistiin tällä viikolla mBio-tiedelehdessä. Testi perustuu ilmiöön, jossa energia siirtyy kahden valoherkän molekyylin välillä, jos ne ovat tarpeeksi lähellä toisiaan. Tulos saadaan noin kymmenen minuutin kuluttua: jos komplekseja muodostuu, se osoittaa suurella varmuudella, että testattavalla on SARS-CoV-2:n, eli kansan kielllä koronaviruksen aiheuttama infektio.

Virologian dosentti, akatemiatutkija Jussi Hepojoki Helsingin yliopistosta kertoo, että nopeista antigeenitesteistä voisi olla erityistä apua matkustajien testaamisen lisäksi esimerkiksi oppilaitoksissa. Testi tarvitsee oman lukijalaitteen, joka on kooltaan suunnilleen tietokoneen kokoinen. Teoriassa siis testi olisi pystytettävissä lähestulkoon mihin vain.