Mummolasta tutut pelargonit ovat trendikkäitä – nyt halutaan vaalia vanhoja lajikkeita

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pelargonit ovat nyt loistaneet ihmisten ikkunalaudoilla muutamana kesänä, kun ne ovat nousseet suosikkikasveiksi takavuosilta. Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää vanhojen kotipelargonien monimuotoisuutta ja sukulaisuuksia kahdessa eri hankkeessa yhteistyössä pelargoniharrastajilta kasveja koonneiden Tiina Niittysen ja Suomen Pelargoniyhdistyksen kanssa.

Vanhan löytöpelargonin viljelyhistoria pistokkaiden kulkureittitietoineen lisää kasvin arvoa ja mielenkiintoa etenkin kasviharrastajien parissa. Tutkijat toivovat, että mahdollisimman moni, niin kuluttaja, tuottaja kuin kauppiaskin, tallettaisi ja välittäisi eteenpäin kasvikantaan liittyvää tietoa. Näin kartutetaan tarinaa ja historiaa suomalaisen puutarhakulttuurin vaalijoita ja käyttäjiä sekä tutkijoita varten.

– Kotipelargonien monimuotoisuus näkyy tutkimusaineistossa monin tavoin. Kukkien väriskaala on laaja – on valkoisia, vaaleanpunaisia, lohenpunaisia ja tummanpunaisia pelargoneja. Kukat voivat olla yksinkertaisia, kerrottuja tai ruusunnuppuisia. Myös kotipelargonin tunnusmerkissä, lehden vyöhykkeessä, löytyy eroja, kuvailee Luken tutkija Saara Tuohimetsä.

Saara Tuohimetsä, Luke.