Siilit ovat nälkäisiä talviunien jäljiltä – auta niitä kissan märkäruoalla ja vedellä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Piikikkäät siilit ovat alkaneet heräillä talvihorroksestaan eri puolilla Suomea. Etelä-Suomessa siilit heräävät tyypillisesti jo huhtikuussa, mutta pohjoisessa heräämisessä voi mennä pidempään. Siilien nälkä ja jano on arvatenkin kova niiden herättyä kuukausien pituisesta horroksesta.

SEY Suomen eläinsuojelu ry:n eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi neuvoo tarjoamaan pihapiirissä liikkuvalle siilille puhdasta vettä. Nälkään auttaa puolestaan kissan märkäruoka. Kissan kuivaruokaa ei tulisi antaa siileille liottamatta sitä ensin vedessä, sillä turvotessaan kuivaruoka voi aiheuttaa nestehukkaa jo valmiiksi janoisille eläimille.

Kalapitoisten ruokien antamista siileille pitäisi puolestaan välttää. Pähkinät puolestaan aiheuttavat niille tukehtumisriskin, ja maitotuotteita ei saa missään nimessä antaa siileille. Maito aiheuttaa niille laktoosi-intoleranssin oireita ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Al-Saedin mukaan luonnonvaraiset siilit ovat vähentyneet Suomessa, mihin ovat johtaneet muun muassa niille onnettomuusriskejä aiheuttavat vähälumiset talvet. Vaaroja aiheuttavat myös muun muassa siimaleikkurit, robott-imurit ja pihoilta löytyvät esineet joihin siilet voivat takertua tai loukata itsensä.