Koronapandemia on vähentänyt villieläintuotteiden kauppaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiina, Yhdysvallat ja Vietnam ovat merkittäviä markkinoita villieläinkaupalle. WWF:n kyselytutkimuksen mukaan lähes 30 prosenttia vastanneista kertoi vähentäneensä villieläinten tai niiden osien ostamista tai lopettaneensa sen kokonaan Aasiassa ja Yhdysvalloissa koronaviruspandemian takia.

Koronapandemia on lisännyt ihmisten tietoisuutta villieläinkaupan ja metsäkadon yhteydestä tartuntatauteihin. Eniten villieläinten ostamista vähensivät thaimaalaiset. Kun vuosi sitten 21 prosenttia thaimaalaisista kertoi vähentäneensä ostamista tai lopettaneensa sen, nyt näin kertoi 41 prosenttia. Kiinalaisista näin vastasi 28 prosenttia, WWF raportoi.

Kuitenkin yhdeksän prosenttia kaikista vastaajista ja jopa 20 prosenttia vastaajista Vietnamissa aikoo jatkaa villieläinten ostamista. Eniten ostetaan lintuja, käärmeitä, kilpikonnia, sivettikissoja ja muurahaiskäpyjä. Eläimiä käytetään ruuaksi, uskomushoitoihin ja koriste-esineiksi, mutta myös eksoottisiksi lemmikeiksi. Useat lajeista ovat uhanalaisia.