Norppalive on vaarassa – moottoriveneilijät häiriköivät saimaannorppia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Internetissä on tänäkin vuonna päästy seuraamaan Pullervon ja muiden saimaannorppien puuhia Norppalivessä. Tänä vuonna ensi kertaa äänien kera esitettävä suora lähetys on kuitenkin nyt vaarassa veneilijöiden vuoksi.

Norppaliven taustalla oleva WWF on kertonut ihmisten liikkuneen veneilleen liian lähellä turkkiaan vaihtavia norppia. Eläimet ovat joutuneet pakenemaan kiviltä äänekkäillä moottoriveneillä niitä tarkkailevia ihmisiä. Mikäli häiriöiden aiheuttaminen jatkuu, joudutaan Norppalive sulkemaan.

– Norppia on myös paennut kiviltä veteen veneiden takia. Norpat tulisi nyt jättää rauhaan ja niitä tulisi seurata mieluummin liven kautta, Itä-Suomen yliopiston tukija Mervi Kunnasranta kertoo tiedotteessa.

Kivillä makoilu ei ole norpille suinkaan vain huoletonta auringossa pötköttelyä. Niiden karvojen irtoaminen ja uuden karvan kasvu nimittäin edellyttävät ihon lämpenemistä. Mikäli norpat joutuvat jatkuvasti sukeltamaan veteen häiriötekijöiden vuoksi, voi norppien karvanvaihto häiriintyä.