Tutkijat selvittivät ihmisen maksimieliniän – näin pitkään ihminen voisi elää

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joukko tutkijoita uskoo saaneensa selville, kuinka vanhaksi ihminen voi potentiaalisesti elää. Tutkimuksen mukaan ihmisen maksimielinikä on noin 150 vuotta. Tutkimuksen taustalla on Singaporelainen bioteknologian yritys Gero, joka työskenteli yhdessä New Yorkin Roswell Comprehensive Cancer Centre -syöpäsairaalan kanssa.

Tutkimuksessa perehdyttiin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa asuvien vapaaehtoisten terveystietoihin. Tutkijat analysoivat tekoälyn avulla terveyteen ja kuntoiluun liittyvää dataa ja verinäytteitä. Löydösten perusteella he päättelivät ihmisen elinaikaennusteen riippuvan elämäntapoihin, stressiin ja kroonisiin tauteihin liittyvästä biologisesta iästä ja sietokyvystä.

Tutkimustulosten mukaan ihmiskehon sietokyky heikentyy mitättömäksi 120-150 vuoden iässä. Professori Andrei Gudkovi kertoi tiedotteessa löydösten osoittavan, miksi edes tehokkaimmat ikääntymiseen liittyvien tautien ehkäisy- ja hoitokeinot eivät kykene nostamaan eliniän ennustetta.

Maailman vahvistetusti vanhimman iän saavuttanut henkilö, ranskalainen Jeanne Clament, ehti elää 122 vuoden ja 164 vuorokauden ikään ennen kuolemaansa vuonna 1997. Suomen vanhimpaan iän todistetusti saavuttanut henkilö on vuonna 2000 kuollut Lempi Rothovius. Hän ehti saavuttaa kunnioitettavan 112 vuoden ja 259 vuorokauden iän.