Suomalainen Tove-elokuva nousemassa hitiksi Ruotsissa – nousi jo katsojatilastojen kakkoseksi

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muumit luoneen Tove Janssonin elämästä kertova kotimainen Tove-elokuva sai ensi-iltansa viime lokakuussa. Kymmenen Jussi-ehdokkuutta kerännyt ja Suomen syksyn katsotuimmaksi noussut kerännyt elokuva on nyt saanut kiitosta myös Ruotsissa.

Tove-elokuva sai viime viikonloppuna ensi-iltansa Ruotsissa, jossa sitä esitettiin yhteensä 46 tiukin rajoituksin auki olevassa elokuvateatterissa. Elokuva nousi viikonloppuna maan toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi, vaikka sitä esitetiin 23 teatterissa vähemmän kuin listan ensimmäistä ja kolmatta sijaa pidelleitä Hollywood-tuotoksia Godzilla vs. Kong ja Cruella.

Tove keräsi myös kiitosta Ruotsalaisilta kriitikoilta, keräten neljän ja jopa viiden tähden arvosteluja. Elokuvan tuottanut Aleksi Brady kuvailee tiedotteessa Ruotsia suomalaisen elokuvan vaikeimmaksi vientimarkkinaksi, ja niinpä tulokseen ollaan erittäin tyytyväisiä.

Zaida Bergrothin ohjaaman ja Eeva Putron käsikirjoittaman Tove-elokuvan päärooleissa nähdään Alma Pöysti, Krista Kosonen ja Shanti Roney. Elokuvan oikeudet on myyty tähän mennessä 50 maahan, joiden joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada, Venäjä, Etelä-Korea ja Japani.