Tutkijat herättivät 24 000 vuotta ikiroudassa olleen eliön

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ikiroudasta löydetään toisinaan hyvin säilyneitä eläinten jäännöksiä. Nyt kymmeniä tuhansia vuosia jäätyneenä viettänyt monisoluinen eliö on onnistuttu herättämänä henkiin.

Tutkijat löysivät mikroskooppisen kokoisen bdelloid rotifer -rataseläimen jäätyneestä mapaperästä Alayeza-joesta Venäjän napapiiriltä. 24 000 vuoden ajan syväjäässä ollut eläin virkosi sulamisen jälkeen ja kykeni lisääntymään suvuttomasti. Rataseläinten tiedettiin aikaisempien tutkimusten perusteella virkoamaan oltuaan enintään 10 vuotta jäätyneenä.

– Tämä osoittaa, että monisoluinen eliö voidaan jäädyttää ja säilöä sellaisenaan tuhansiksi vuosiksi ja herättää henkiin, mistä monet fiktiota kirjoittavat ovat visioineet, Puštšinon tiedeakatemian tutkija Stas Malavin kuvailee tiedotteessa.

Malavin mukaan lisätutkimusta tarvitaan, jotta voidaan selvittää kuinka rataseläin kykeni virkoamaan oltuaan syväjäässä vuosituhansia ajan. Rataseläimet tunnetaan New York Times -lehden mukaan yksinä maailman parhaiten äärimmäisiä olosuhteita kestävistä eliöistä. Ne kykenevät selviytymään muun muassa säteilystä, vähäisestä hapesta, ravinnonpuutteesta ja vuosien nestepuutteesta.