Supernopea matkustajakone haastaa nopeudessa Concorden

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Boom Supersonic -yhtiö on kehitellyt jo joidenkin vuosien ajan uuden sukupolven yliäänilentokoneita. Yhtiön suunnitelmissa on paitsi tehdä lentämisestä nykyistä nopeampaa, myös edullista ja muidenkin kuin varakkaiden kukkaroille soveltuvaa.

Boom Supersonicin XB-1 -koneprototyypin koelennot on määrä aloittaa vielä tämän vuoden aikana. Yhtiön tavoitteena on tuoda jo vuoteen 2026 mennessä käyttöön Mach 2.2 -nopeuden saavuttava Overture-matkustajakone. Yli kaksi kertaa nykyisiä matkustajakoneita nopeampaan Overture-koneeseen mahtuisi kerralla maksimissaan 88 henkeä, ja matka New Yorkista Lontooseen taittuisi vain kolmessa tunnissa ja 15 minuutissa.

Boom Supersonicin suunnitelmissa yliäänikoneella matkustaminen ei olisi lähellekään yhtä kallista kuin vuonna 2003 käytöstä poistetun Concorden tapauksessa. Yhtiön toimitusjohtaja Blake Schollin visioissa mihin tahansa päin maailmaa olisi mahdollista lentää neljässä tunnissa vain 100 dollarin, eli noin 80 euron hintaan. Hän tosin myöntää CNN-uutissivustolle, ettei kyseinen visio tule todennäköisesti toteutumaan vielä aivan lähivuosina.