Kuidut kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon – näillä vinkeillä lapsikin nauttii

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ihmisen suolisto rakastaa ravintokuituja. Ne lisäävät ulostemassaa ja parantavat siten vatsan toimintaa, suolen terveyttä ja vähentävät suolistosyöpiin sairastumisen riskiä. Lapset on järkevää opettaa kuitupitoisen ruokavalion rakastajaksi jo pienestä pitäen.

Puuro kuuluu suomalaiseen ruokavalioon. Lapsille sitä kannattaa antaa vauvasta asti aamuin ja illoin. Jos tenavat vierastavat puuroa, voi kuitua ujuttaa ruokavalioon täysjyvämurojen muodossa. Kiinnitä kuitenkin huomiota, että aamiaishiutaleissa ei ole lisättyä sokeria.

Kuituja saa myös marjoista, appelsiinista, taateleista, omenoista ja päärynästä. Ipanat voi opettaa myös syömään riittävästi siemeniä ja pähkinöitä sekä vaikkapa hummusta. Täysjyvätuotteet ovat usein hitaammin sulavia hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen poissa pidempään. Säännöllisellä täysjyvätuotteiden nauttimisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä.