Tiesitkö? Liian kuuma sisäilma voi oikeuttaa vuokranalennukseen

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helteisillä ilmoilla kodit voivat muuttua tukalan kuumiksi, etenkin jos kyseessä on pienikokoisempi asunto. Vuokralla asuvien ei kuitenkaan tarvitse kärsiä suotta liian kuumasta ilmasta kotona. Liian kuuma asunto voi nimittäin oikeuttaa vuokranalennukseen.

Suomen Vuokrannatajien mukaan huoneilman tulisi olla kesäisin 18-32 asteen välissä, mikä määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa. Lämpötilan ylittäessä 32 asteen on vuokralaisella oikeus saada vuokranalennusta.

– Sopivan alennuksen suuruus on noin 10 – 20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta, kertoo Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah alun perin vuonna 2019 julkaistussa tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön Finlex-palvelun mukaan 32 asteen maksimilämpötila koskee myös kouluja, päiväkoteja ja muita oppilaitoksia. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa maksimilämpötila on hieman matalampi, eikä se saisi ylittää 30 astetta.