Ihmetyttääkö helle? Meteorologi kertoo miksi helleaalto iski Suomeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tavanomaista kuumemmat ilmat ovat näkökulmasta riippuen joko hemmotelleet tai piinanneet suomalaisia erityisesti viime päivinä. Suomen mittaushistorian lämpöennätys ei aivan mennyt tiistaina rikki, mutta kauaskaan ei jääty.

Tiistain 22. kesäkuuta korkein lämpötilalukema mitattiin iltapäivällä Etelä-Karjalan Parikkalassa, jossa lämpötila kohosi 33,6 asteeseen. Lukema jäi hieman alle Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka on Ähtärissä 24. kesäkuuta 1935 mitattu 33,8 asteen lämpötila. Kuumien ilmojen taustalla on Forecan meteorologi Markus Mäntykankaan mukaan monia syitä.

– Venäjällä olevan korkeapaineen länsipuolitse on virrannut aina Kaspianmeren ja Mustanmeren ympäristöstä hyvin kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Voimakkaat ilmavirtaukset ovat sitten edistäneet lämpimän ilman kulkeutumista Suomeen asti. Ilmamassa itsessään on ollut hyvin lämmintä. Lisäksi kuumimmilla alueilla aurinko on paistanut ja ilma sekä maaperä ovat olleet kuivia. Jos olisi ollut kovin kosteaa, lämpötilat tuskin olisivat päässeet nousemaan näin korkealle, Mäntykangas paljastaa.

Lämpimät kelit jatkuvat myös lähipäivinä, vaikka aivan ennätyslukemien lähettyville tuskin päästään. Vaikka 30 asteen lukemia hipovien lämpötilojen todennäköisyys pienenee, tullaan hellelukemia eli yli 25,1 asteen lämpötiloja mittaamaan osissa maata juhannuksenakin.