Koti ja asuminen: Parveke on kodin bonushuone

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaukana ovat ajat, jolloin kodin parveke oli ainoastaan tupakoimista ja tavaroiden säilytystä varten. Ihmiset haluavat sisustaa parvekkeensa kesäkeitaaksi, jossa on lukuisia viherkasveja ja mukavuutta luovat kalusteet.

– Parvekkeet mielletään tätä nykyä lähes lisähuoneiksi ja ne sisustetaan osaksi asuntoa. Ne eivät siis ole enää säilytys- tai tuuletustiloja. Kehitystä on tukenut ja vauhdittanut lasitusten yleistyminen; tätä nykyä lähes jokainen haluaa lisätä parvekkeelleen lasituksen, jos sitä ei ole valmiina, kertoo sisustussuunnittelija Niina Ahonen Stailiasta.

YIT:n tilaaman Kestävät kaupunkiympäristöt barometrin mukaan suurin osa suomalaisista kaupunkiasukkaista haluaisi parvekkeen. Ahonen neuvoo parvekesisustajia ottamaan huomioon sen lämpötilat, ilmansuunnan vaikutus ja siellä kasvatettava kasvit sen mukaan. Parvekkeen koko sekä käyttötarkoitus ratkaisee kalusteiden koon ja ryhmittelyn. Parvekkeelle voi asentaa puulattian tai panna mattoja.