Hakkeri yritti myrkyttää kaupungin vesijohtoverkoston

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Floridassa tutkitaan tapausta, jossa paikallisen kaupungin vesijohtoverkostoa oli yritetty myrkyttää. Asialla oli hakkeri, joka oli päässyt käsiksi Oldsmarin jätevedenpuhdistamon järjestelmään etänä.

Hakkeri oli murtautunut Oldsmarin vesijohtoverkostoa säätelevään tietokoneeseen. Hän lisäsi hetkellisesti veden natriumhydroksidin, eli lipeän määrää vaaralliselle tasolle. Natriumhydroksia lisätään yleensä pieninä määrinä vesijohtoveteen sen happamuuden säätelemiseksi, mutta suurissa määrissä se voi aiheuttaa esimerkiksi ihon ärsytystä, palovammoja ja muita terveyshaittoja.

Natriumhydroksitason äkkinäisen ja yli 100-kertaisen nousun huomasi kuitenkin Tampa Bay Times -lehden mukaan vedenpuhdistamon valvoja. Hän onnistui kumoamaan toimenpiteen nopeasti, minkä ansiosta lipeän määrä ei ehtinyt nousta vesijohtoverkostossa. Paikallisten viranomaisten mukaan tapausta tulisi tutkia kansallisen turvallisuuden uhkaamisena, mutta toistaiseksi tekijää ei ole saatu kiinni.