Puutiaisaivotulehdus yleistyy huolestuttavasti – tautia voi torjua rokotuksella

Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Lämmin kesä on tuonut mukanaan myös siihen liittyvät varjopuolet. Yksi niistä ovat puutiaiset eli kansankielellä punkit, jotka voivat puremansa kautta levittää muun muassa puutiaisaivotulehdusta. Tautitapausten kerrotaan olevan huolestuttavasti nousussa kotimaan matkailun ja luonnossa liikkumisen lisäännyttyä.

Suomen rokotepalvelun tiedotteen mukaan puutiaisaivotulehdusten määrä on noussut noin 30 prosenttia ihmisten alettua ulkoilemaan enemmän. Vuonna 2020 todettiin 91 tautitapausta, kun taas vuonna 2019 niitä oli 68. Vastaavan lääkäri Jukka Vakkilan mukaan tänä vuonna tautitapauksia on diagnosoitu kahdeksan kappaletta, mikä oli enemmän kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

Puutiaisaivotulehdusta voidaan ehkäistä rokotuksella. Jo saadun taudin oiresiin voidaan antaa hoitoa, mutta varsinaista parantavaa hoitoa ei ole. Puutiaisaivotulehduksen tautimuoto vaihtelee leivästä vaikeaan, ja pahimmilaan sillä voi olla pysyviäkin neurologisia seurauksia.

Toisin kuin borrelioosi, siirtyy puutiaisaivotulehdusta aiheuttava TBE-virus punkin syljen mukana jo minuuteissa puremahetkestä. Tulehduksen oireita ovat muun muassa äkillisesti alkanut kuume, niskajäykkyys, päänsärky, pahoinvointi ja hermostoperäiset oireet, kuten paha uupumus, persoonallisuuden muutokset tai halvaukset.