Suomessa havaittu haitallista vesiruttoa – huonontaa vedenlaatua merkittävästi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Varsinais-Suomen Paimiossa sijaitsevasta Ankkalammesta on tehty huolestuttava löytö. Vedessä on esiintynyt kiehkuravesiruttoa, joka luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi.

Kiehkuravesirutto voi levitä pienistäkin versonpätkistä ja valloittaa nopeasti uusia alueita. Muilta vesikasveilta tilaa valtaava laji huonontaa vedenlaatua ja aiheuttaa merkittäviä, haitallisia muutoksia vesistöjen eliöyhteisöissä. Ihmisille kiehkuravesirutosta ei ole suoranaista vaaraa, mutta massakasvustot voivat heikentää vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Kiehkuravesirutto on todennäköisesti levinnyt luontoon akvaariosta. Ankkalammessa on havaittu myös toista haitallista vieraslajia, aurinkoahventa. Sitä käytetään yleisesti akvaariokalana.

Kiehkuravesiruttoa on vieraslajina esiintynyt aikaisemmin Virossa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomen luonnossa lajia ei ole aikaisemmin tavattu, toisin kuin riesaksi jo koitunutta samankaltaista kanadanvesiruttoa.