Syö särkeä, se kasvattaa järkeä – tässä resepti aasialaiseen särkikeittoon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Oletko syönyt särkeä, se kun kasvattaa järkeä? Sananlaskusta huolimatta särkiruokia voi olla hankala keksiä. Apuna ovat onneksi erilaiset särkisäilykkeet. Säilykekalaa ei tarvitse paistaa tai muuten valmistaa, joten se sopii erityisen hyvin aloittelevalle kalakokille.

Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry etsi taannoin parasta kalakeittoreseptiä. Finaaliin pääsi Korpilahdella asuvan Marja Kompan Aasialainen versio kalakeitosta, jossa käytetään vielä jossain roskakalana pidettyä särkeä. Särki on terveellinen ja herkullinen.

Aasialainen särkikeitto4 annosta1 iso sipuli2 valkosipulinkynttä5 cm pala tuoretta inkivääriä2 rkl öljyä1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)1 prk chilin makuista särkisäilykettä1 prk kookoskermaa1 l vettä100 g nuudeleita2 rkl kalakastiketta (fish sauce)1 limetin mehumustapippuria maun mukaan(suolaa)tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

Kommentti: Pakastettujen wok-vihanneksien sijaan voi myös käyttää tuoreita kasviksia esim. porkkanaa, paprikaa ja parsakaalia. Valmis pehmeäruotoiseksi kypsennetty särki on pikaruokaa. Kotimaisen villikalan syöminen on oikea ekoteko!